2018. március 18., vasárnap
Sándor névnap

Az Északi-sarknál melegebb lesz, mint Magyarországon

  • TÉL
  • 2018.02.24
    17:31
  • mti
Az Északi-sarknál jóval melegebb lesz, mint Magyarországon - jellemezte a várható időjárást szombaton Facebook-oldalán a meteorológiai szolgálat, amely az extrém hideg miatt vasárnapra több megyére, köztük Veszprémre is elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Speciális légköri helyzet alakul ki a következő napokban: Északkelet-Európában egy masszív magasnyomású képződmény - anticiklon - épült ki, amely megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén. A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely Oroszországból fagyos levegőt hoz Magyarországra. Ugyanakkor az anticiklontól nyugatra, északnyugatra egészen az Északi-sarkig felhatol az enyhe, szubtrópusi légtömeg, hatalmas anomáliát okozva a térségben. Emiatt szombaton este a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 kilométerre északra található Spitzbergákon is fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon már mínusz 10 fok alá is hűl a levegő - írta a meteorológiai szolgálat.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: szombat estétől a hőmérséklet fagypont alá csökken, és várhatóan a következő 5 napban nem emelkedik 0 fok fölé. A legalacsonyabb hőmérséklet vasárnap hajnalban lesz, majd estétől főként északon és a Dunántúlon helyenként mínusz 15 fok köré csökkenhet. Az erős szél azonban az Alföldön is jelentősen rontja majd a hőérzetet. Az extrém hideg miatt vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Korábban aaz emberi minisztérium szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Czibere Károly a vörös kód riasztást is életbe léptette.

A kormány tavaly döntött a vörös kód intézményének bevezetéséről, mely sorána bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalanoknak,amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni.

Ezzel együtt a lakosság minden tagját arra kérik, a következő napokban fokozottan figyeljenek az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre, szükség esetén hívjanak hozzájuk segítséget.

A diszpécserszolgálat telefonszámai megtalálhatóak a diszpecserportal.hu oldalon.

A riasztás a jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint várhatóan egy hétig lesz érvényben.